Bromfietsverzekering afbeelding

Bromfietsverzekering

Een eigen bromfiets of scooter betekent bewegingsvrijheid. Maar u loopt met uw voertuig ook verkeersrisico’s. Verzeker daarom uw bromfiets of scooter goed voor schade en diefstal. 

Waarvoor bent u verzekerd?

Met een bromfiets- of scooterverzekering bent u verzekerd voor materiële schade en letselschade die u met uw voertuig veroorzaakt en, afhankelijk van de gekozen verzekering, voor schade aan uw eigen voertuig. Er zijn drie soorten verzekeringen:

WA-verzekering

Als u onbedoeld schade veroorzaakt met uw bromfiets of scooter bent u wettelijk aansprakelijk voor de financiële gevolgen, zowel voor materiële schade als voor letselschade. U bent daarom verplicht een WA-verzekering af te sluiten.
Het WA-risico is vaak niet gedekt als u met uw bromfiets koeriers- of bezorgdiensten verricht. Gebruik uw eigen bromfiets dus niet voor uw werk.

Cascoverzekeringen

Als u ook schade aan of diefstal van uw voertuig vergoed wilt krijgen, kies dan naast de WA-verzekering ook voor een cascoverzekering. Er zijn twee soorten cascoverzekeringen:

Beperkt casco

  • Schade aan uw motorrijtuig door een aanrijding, ook als u daar zelf schuldig aan bent.
  • Schade door diefstal. Let op! Het diefstalrisico van bromfietsen en scooters is hoog. Dit risico is daarom lastig te verzekeren. Er geldt vaak een hogere premie en een hoger eigen risico.

Volledige cascoverzekering

Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid van een volledige cascodekking (‘allriskverzekering’). Binnen deze verzekering heeft u dezelfde dekking als de beperkt cascoverzekering. Daarbovenop zijn de volgende zaken verzekerd: schade ontstaan door brand, ontploffing, storm, diefstal, joyriding, botsing met loslopende dieren, schade ten gevolge van een botsing, aanrijding, omslaan, te water of van de weg geraken, etc.

Accessoires

U kunt ook accessoires meeverzekeren. Daarvoor betaalt u wel extra premie. Accessoires dalen jaarlijks in waarde. Het is daarom verstandig om regelmatig na te gaan of dat deel van de verzekering nog wel lonend is.

Opgevoerde bromfiets of scooter

Als uw bromfiets of scooter is opgevoerd en u doet mee aan het verkeer, bent u strafbaar. Bovendien wordt schade aan een opgevoerde bromfiets of scooter niet vergoed.

De premie

Voor de premie van uw bromfiets- of scooterverzekering is onder meer van belang:

  • Wel of geen versnellingen (met versnellingen is de WA-premie meestal hoger)
  • Dekking (alleen WA of ook casco)
  • Cataloguswaarde
  • Leeftijd van de bestuurder
  • Aantal schadevrije jaren
  • Bouwjaar van het voertuig
  • Postcodegebied

Gerelateerde pagina’s